Hopp til hovedinnhold

Øv til lytteprøven

Øv på å lytte til norsk språk, for eksempel på radio eller lytte til samtaler på norsk. Du kan også trene på eksempeloppgaver for å øve til lytteprøven.

Hele lytteprøven varer fra 30 til 60 minutter. Lengden varierer etter hvilke forprøver og hvilken hovedprøve du får.

Lytteprøven er basert på ekte samtaler og meldinger fordi det er viktig at du kan klare deg i dagliglivet utenfor klasserommet.

For å få et godt resultat på prøven bør du:

  • øve på å høre på (lytte til) og forstå norsk.
  • bli kjent med innholdet i prøven og oppgavetypene.
  • øve på eksempeloppgavene for lytteprøven.

Slik er oppgavene i lytteprøven

Prøven måler språk, ikke hukommelse. Derfor er lyttetekstene korte. De aller lengste er på 90 sekunder, men de fleste er på mellom 10 og 30 sekunder.

Til vanlig er det ofte støy i bakgrunnen når man snakker sammen eller lytter til noe. Det er ikke bakgrunnsstøy i lytteoppgavene. Noen oppgaver har lyd som om en person snakker i telefonen.

Det er ikke mer enn to stemmer i en oppgave, som regel en mann og en kvinne, slik at du lett skal kunne skille mellom hvem som sier hva.

Lyder som "eehhh" og "tja" er mer vanlig i dagligtale enn i oppgavene.

Talen er tilpasset nivået. Særlig på lave nivåer snakker personene langsomt og tydelig. Kandidater på høyere nivåer skal forstå raskere tale. På nivå B2 skal du kunne forstå litt dialektpreg.

Du får høre teksten to ganger

Vanligvis kan du be personer du snakker med om å gjenta noe de har sagt, hvis du ikke forstår. Det kan du ikke på prøven.

Derfor får du høre både spørsmålet og lytteteksten to ganger på de aller fleste oppgavene (alle oppgaver på nivå A1–B1). Oppgavene som er på nivå B2 får du bare høre én gang.

Eksempeloppgaver

Bruk eksempeloppgavene til å være godt forberedt på hvordan oppgavetypene ser ut, og for å bli kjent med hvordan du skal svare på oppgavene. Dette er bare eksempler. Du vil ikke få disse oppgavene i prøven, men du vil få oppgaver som ligner.

Du får ikke vite hvilket nivå du er på. Men du får vite hvor mange oppgaver du svarer riktig på.

Når du åpner eksempeloppgavene, kan du velge om du vil gjøre dem på bokmål eller nynorsk.

Du må bruke en datamaskin (pc) for å ta eksempeloppgavene. De fungerer ikke på en mobiltelefon eller nettbrett.

Tips til å jobbe med oppgavene

Oppgavene i lytteprøven er basert på ekte samtaler og meldinger fordi det er viktig at du kan klare deg i dagliglivet utenfor klasserommet. Vi anbefaler at du lytter til så mye «ekte» norsk som mulig for å bli bedre i lytting. Lytt til vanlige samtaler, lydfiler til lærebøker, podcaster, radio- og TV-program, og beskjeder fra for eksempel lærer eller leder på arbeidsplassen.

Bruk også eksempeloppgavene til å være godt forberedt på hvordan oppgavetypene ser ut, og for å bli kjent med hvordan du skal svare på oppgavene.

Under får du tips til hvordan du kan løse de forskjellige oppgavetypene.

Øv på å lytte til norsk

Vi anbefaler at du lytter til så mye "ekte" norsk som mulig for å bli bedre i lytting.

Du kan for eksempel lytte til:

  • Vanlige samtaler
  • Lydfiler til lærebøker
  • Podcaster
  • Radio- og TV-program (spesielt nyhetssendinger og politikere som snakker)
  • Beskjeder (for eksempel fra lærer eller leder på arbeidsplassen)