Øv til skriveprøven
Se eksempler på oppgaver som ligner på oppgavene på skriveprøven, og se hvordan lignende oppgaver er besvart og vurdert. Dette bør brukes til å øve til skriveprøven.
Øv på eksempeloppgaver
Prøven tester bare hvor godt du kan skrive på norsk, og ikke hva du kan om temaene i prøven.
På eksempeloppgavene får du ikke vite hvilket nivå du er på, og du får ikke svar om du sender inn svar på oppgavene.
Se eksempler på svar
Du kan også laste ned eksempler på svar på skriveprøven, med vurderinger fra sensor (PDF). Dette dokumentet viser spørsmål og svar på alle nivåene.
Slik er oppgavene på prøven
Du skal skrive en kort melding, for eksempel en sms.
Oppgaven er den samme i alle prøveperiodene.
Formuleringen finner du i oversikten over eksempeloppgaver.
Du får se et bilde med flere personer og ting som skjer.
Du skal skrive om hva du ser på bildet, og hva personene på bildet gjør.
Du skal skrive en tekst og fortelle om et tema fra dagliglivet, som for eksempel skole, fritid, jobb, familie, mat eller vær.
For å kunne få A2 som resultat, bør du skrive 80 ord eller mer på denne oppgaven, og det må være en viss tematisk eller logisk sammenheng i teksten din.
Du får presentert en tenkt situasjon som du skal klage på. Du skal uttrykke meninger rundt dette i en e-post til noen med ansvar for situasjonen.
For å kunne få B1 som resultat må du også begrunne meningen, og teksten bør være på 80 ord eller mer.
Oppgaven tester ikke kunnskap om teksttypen e-post. Det som er viktig, er at du viser at du kan skrive en tekst som faktisk svarer på oppgaven.
Det er ikke viktig å skrive generelle standardformuleringer som for eksempel «Håper på raskt svar» og så videre. Det er helt ok å ta med slike formuleringer, men det har lite å si for resultatet du får.
Det som er viktig for resultatet, er det som er direkte knyttet til temaet i oppgaven du har fått, der du bruker ditt eget språk.
Du får presentert en problemstilling, og skal skrive om ditt syn på saken og argumentere for det.
Det er ikke et krav om å ha med motargumenter mot ditt eget synspunkt, men du blir heller ikke trukket for å inkludere dette i svaret ditt.
Vi anbefaler likevel å bare argumentere for ett synspunkt fordi det kan være vanskeligere å strukturere teksten hvis man tar med motargumenter.