Pilotering av lytte- og leseoppgaver
Pilotering (utprøving av lytte- og leseoppgaver) er viktig for Norskprøven, og nyttig for deltakere.
Pilotering er viktig for prøven
Det er piloteringen som forteller oss som lager Norskprøven om oppgavene er gode og hvor vanskelige de er. Hvis ingen deltar, blir det ingen Norskprøve.
Pilotering betyr at deltakere i voksenopplæringen tar nye oppgaver som ikke har vært i prøve før. Etterpå blir resultatet analysert.
Analysen viser:
- Hvor vanskelige oppgavene er: Vi kan se hvem som klarer oppgavene. (For en A2-oppgave, f.eks., er målet at deltakere som er på A2 eller over, skal klare den, mens de som er under, ikke skal svare riktig.)
- Om oppgavene er gode: Har oppgaven bare ett rett svar? Er det mange som misforstår? Er det mange flinke som svarer feil?
Hvis oppgavene er dårlige, eller ingen klarer dem, blir de ikke brukt i Norskprøven. For at analysen skal bli riktig, må piloteringen gjennomføres som en ekte prøve. Du må ikke få hjelp eller bruke hjelpemidler.
For lytte- og leseprøver som rettes automatisk er utprøving helt nødvendig. Minst 500 deltakere må ta hver oppgave for at analysene skal bli riktige.
Pilotering er bra for deltakerne
- Øve
- Mange vanskelige oppgaver
- Resultat
Dere deltakere får en sjanse til å øve på prøvesituasjonen og bli kjent med oppgavetypene.
Etterpå er det bra om lærere og deltakere snakker om hvordan det er å ta prøven. Målet er IKKE å klare alle oppgavene. Alle vil få mange oppgaver som føles veldig vanskelige. Det er viktig at dere er forberedt på dette. Man kan få det resultatet man håper på, selv om man føler at prøven er svært vanskelig. Ikke bruk lang tid på oppgaver som er for vanskelige.
Skolene kan også få tilbakemelding på piloteringen. Lærerne får vite hvilket nivå (A1-B2) hver enkelt deltaker sannsynligvis ville fått hvis dette hadde vært en reell prøve. Resultatet sier også om deltakeren ligger lavt på nivået, midt på eller høyt. Et mulig resultat er, for eksempel, "høy A2".
Siden vi ikke vet hvor vanskelige oppgavene er på forhånd, kan dere ikke få resultat rett etter at dere har tatt piloteringen. Antall rette eller gale svar sier ikke noe om nivået til deltakeren. Dere får heller ikke vite om dere svarer rett eller galt.
Tusen takk til alle som deltar i pilotering! Dere hjelper oss i Norskprøven med å lage en god prøve som passer for dere som skal ta den.
Slik deltar du i pilotering
To prøver – tre nivåer
Det er 2 pilotprøver (i den vanlige norskprøven er det også skriveprøve):
- Leseprøve: 75 minutter
- Lytteprøve: Ca 30-45 minutter
Nivå:
- A1-A2
- A2-B1
- B1-B2
Pålogging
Bruk Google Chrome
www.enovate.no/vox - Velg Kandidat
Brukernavn og passord for pålogging får du av lærer.
Om pilotprøvene
Du må ikke få hjelp til oppgavene. Da blir analysen av oppgavene feil. Det kan gjøre at Norskprøven blir vanskeligere.
Du må gjøre prøven på PC, ikke på mobil eller nettbrett.
Poengene du får på slutten, sier ikke hvor flink du er.
Du får tilbakemelding (resultat) av lærer, ca.14 dager etter at pilotperioden er over.