Hopp til hovedinnhold

Språknivåer

I Europa er alle landene enige om å bruke samme ord når de snakker om språklæring og hva noen kan på et språk. Det fins seks nivåer: A1, A2, B1, B2, C1 og C2. De er hentet fra Det felles europeiske rammeverket for språk.

Inndeling av nivåer

A1 er det laveste nivået, og C2 er det høyeste. Det fins ikke prøver for C2-nivå i Norge. Nivåene viser for eksempel:

  • hvor vanskelig et språkkurs er.
  • hva man skal lære på et kurs.
  • hva man kan når man har tatt en prøve.

Hvis du tar en språkprøve i Norge og får for eksempel B1, vil folk i andre land kunne forstå hva det betyr, siden nivåene betyr det samme i hele Europa.

Les om de ulike nivåene

A1

Du kan forstå og bruke kjente, dagligdagse ord og uttrykk. Du kan delta i en samtale på en enkel måte hvis samtalepartneren snakker langsomt og tydelig og hjelper deg.

A2

Du kan delta i enkle samtaler om vanlige og praktiske aktiviteter som du kjenner. Du kan lese og forstå korte, enkle tekster knyttet til ditt arbeid. Du kan skrive korte, enkle beskjeder og fortelle om opplevelser og hendelser med enkle fraser og setninger.

B1

Du kan forstå hovedpunktene i klar tekst og tale om kjente emner som du ofte møter i forbindelse med arbeid, skole og fritid. Du kan klare deg i de fleste situasjoner som kan oppstå, og kan skrive enkle tekster om kjente emner og kort forklare og begrunne meninger og planer.

B2

Du kan forstå hovedinnholdet i komplekse eller akademiske tekster, også faglige drøftinger innenfor ditt eget fagområde. Du kan delta i samtaler med et relativt spontant og flytende språk, og du kan skrive klare, detaljerte og argumenterende tekster om et vidt spekter av emner.

C1

Du kan forstå et bredt spekter av lengre, krevende tekster og oppfatte budskap som ikke er direkte uttrykt. Du kan skrive klare, velstrukturerte og detaljerte tekster om komplekse emner og vise at du mestrer ulike setningsmønstre, bindeord og sammenbindende markører.

På C1 kan du også bruke språket muntlig og skriftlig til kognitivt krevende oppgaver som å bearbeide, sammenfatte og videreformidle informasjon på en presis og hensiktsmessig måte.

C2

Du mestrer godt et svært stort språklig repertoar og kan bruke det til å formulere tanker presist, poengtere spesielle punkter, få fram nyanser og unngå tvetydighet. Det er ingen tegn til at man må begrense det man ønsker å si.

Hvilket nivå trenger jeg?

Opptak til høyere utdanning

Alle som søker opptak til universitet og høgskole i Norge gjennom samordna opptak, må dekke språkkrav i norsk. Det er nivå B2 som kreves for opptak til høyere studier.

Du kan ta norskprøven for å dokumentere at du behersker norsk på nivå B2. Du må oppnå B2 på alle fire delprøvene for å søke opptak til høyere utdanning.

Statsborgerskap eller oppholdstillatelse

Hvis du skal søke om norsk statsborgerskap, må du ha et muntlig nivå på B1. Dette har Stortinget bestemt. Du kan lese mer om krav til norskkunnskaper og statsborgerskap på Utlendingsdirektoratets nettsider (udi.no).

Jobbe i Norge

Noen jobber har krav til norskferdigheter på et visst nivå og krever dokumentasjon på dette. Prøvebeviset du får etter å ha tatt norskprøven er gyldig dokumentasjon på ditt språknivå.

Les mer om rammeverket