Ofte stilte spørsmål om norskprøven
Her finner du svar på noen spørsmål som mange stiller om norskprøven. Dette er bare litt ekstra viktig informasjon. Du finner mer informasjon og flere detaljer under "norskprøve A1–B2" i menyen.
Når og hvor er norskprøven?
Det er norskprøve fire ganger i året.
Det er din kommune som bestemmer om det skal være norskprøve der du bor. Les på kommunens nettside eller kontakt kommunen.
Nei. Norskprøven A1–B2 kan bare tas i Norge, på et prøvested.
Du kan ta prøven på noen av prøvestedene i Norge.
Les mer om hvor du kan ta prøven på siden "Meld deg på", under avsnittet "Bor du i utlandet, eller en annen kommune?".
Påmelding
Påmelding til norskprøven er omtrent fem uker før prøven. Du kan melde deg på i løpet av «påmeldingsperioden», som varer fra mandag morgen til fredag kveld.
Du kan melde deg opp til prøven på HK-dirs nettsider når påmeldingen er åpen.
Pris og betaling
Det er kommunen som bestemmer prisen.
En delprøve koster ofte mellom 400 og 1200 kroner, mens en hel prøve (4 delprøver) ofte koster mellom 1500 og 2500 kroner.
Hvis du har rett til gratis prøve, ta kontakt med prøvestedet ditt.
Prøvestedet bestemmer hvordan du kan betale. De fleste tar bankkort og kan sende en faktura til deg.
«Bindende påmelding» betyr at de som har meldt seg på prøven, må betale for den.
Hvis du har meldt deg på, må du betale, selv om du ikke kan ta prøven.
Du får ikke lov til å ta prøven før du har betalt for den.
Resultat
Du kan klage på resultatet på skriftlig delprøve.
Det tar cirka tre uker. Du får alle resultatene samtidig. Det er ikke mulig å få resultatet tidligere.
Hvis du tar prøven (eller delprøver) flere ganger, blir det siste og beste resultatet stående på prøvebeviset.
Hvis du klager på resultatet på skriveprøven, og så får et lavere resultat enn det du klagde på, er det det nye resultatet som gjelder på denne prøven.
Hvordan er prøven?
«Adaptiv» betyr «tilpasset».
Lytteprøven og leseprøven er delvis adaptiv: Du får ikke en prøve som er spesielt tilpasset deg, men du får en lett, middels eller vanskelig hovedprøve, basert på hvor mye rett du har på forprøvene.
På lytteprøven og leseprøven er det to forprøver med cirka 7 oppgaver i hver. Etterpå er det en hovedprøve med 15–25 oppgaver.
På muntlig prøve får du fire oppgaver på A1–A2, og tre oppgaver på de andre nivåene. Skriftlig prøve har tre oppgaver på A1–A2 og A2-B1 og to oppgaver på B1–B2.
Det varierer fra prøve til prøve og nivå til nivå. Du kan ha mange feil og likevel få det nivået du ønsker å oppnå. Du får ikke vite hvor mange rette du fikk, du får bare et resultat.
På skriftlig prøve står det i oppgaven omtrent hvor langt du skal skrive. Det er ok å skrive mer, men det er ikke nødvendig. Du får ikke bedre eller dårligere resultat hvis du skriver flere ord enn det som er anbefalt.
Nei. Det er ikke nødvendig å bruke spesielle faste uttrykk, som «alfa og omega», «til syvende og sist» og «slå to fluer i en smekk». Det kan være vanskelig å bruke slike uttrykk riktig, og hvis man bruker dem feil, kan det gi et dårligere resultat. Det som er viktig, er å kunne uttrykke seg på forståelig norsk.
Nei.
Hvis du har spesielle behov, kan du søke om tilrettelegging.
Språk og dialekter
Norskprøven er en prøve i norsk språk. Derfor vurderes innslag fra alle andre språk som feil, selv om nordmenn ofte forstår engelsk, dansk og svensk.
Men det viktigste er at språket er forståelig, spesielt på A1 og A2. Derfor kan det være ok å bruke noen få utenlandske ord som ligner på norske ord.
På B1 og B2 er det viktigere at ordene er norske og har riktig uttale og stavemåte. På disse nivåene bør du prøve å unngå utenlandske ord og uttrykk.
Du kan bruke dialekt på muntlig prøve.
Du må skrive enten på bokmål eller nynorsk på skriveprøven.