Norskprøven C1 – høyere akademisk nivå
Les om prøven
Prøven måler kun nivå C1, som er et svært høyt språknivå. C1-prøven er basert på aktiviteter og språkhandlinger man har bruk for innenfor akademia og andre arenaer med svært høye krav til språkferdigheter.
Prøven måler kun språkferdigheter på nivå C1. Den inneholder ikke oppgaver på andre nivåer, og det er derfor ikke mulig å få B2 eller et annet, lavere nivå på prøven – du får enten C1 eller Ikke bestått.
Veiledningstest: Hvis du er usikker på hvilket nivå din norsk er på, kan du ta en digital test, som gir en anbefaling om hvilket nivå du bør velge. (Denne testen er kun en veiledning, og gir deg ikke et eget prøvesvar eller prøvebevis slik som norskprøvene gjør.)
Slik er prøven bygget opp
C1 er et svært høyt nivå. Innholdet i prøven er basert på aktiviteter og språkhandlinger man har bruk for innenfor akademia og andre arenaer med svært høye krav til språkferdigheter. Derfor er oppgavene i prøven på C1 komplekse og kognitivt krevende. Prøven har få, men omfattende oppgaver.
Noen av oppgavene måler bare skriving eller bare muntlig kommunikasjon, mens andre oppgaver måler flere ting samtidig. Da må man bruke reseptive ferdigheter (lesing eller lytting) sammen med produktive ferdigheter (snakking eller skriving) for å videreformidle noe. Dette stiller høye krav til både språkferdigheter og konsentrasjon.
C1-prøven har to delprøver:
- Delprøve i lytteforståelse og skriftlig framstilling varer i 2 timer og 30 minutter.
- Delprøve i leseforståelse og muntlig kommunikasjon har 30 minutters forberedelsestid og 15–20 minutters eksaminasjonstid.
I begge delprøvene er det noen oppgaver som måler flere ferdigheter samtidig. Prøven inneholder bare oppgaver som måler på nivå C1.
Lytteforståelse og skriftlig framstilling
Delprøven i lytteforståelse og skriftlig framstilling har to oppgaver, og du tar begge oppgavene på pc.
Lytteforståelse + skriftlig framstilling
I oppgave 1 får du høre en lengre samtale mellom en mann og en kvinne. Samtalen spilles to ganger, og du velger selv når du vil begynne å høre på samtalen.
Etter at samtalen er spilt én gang er det en pause på ett minutt, før den spilles en gang til.
Du skal skrive en oppsummering av innholdet i samtalen, slik at noen som ikke har hørt samtalen kan få et klart inntrykk av hva personene mener. Du skal skrive en sammenhengende tekst (ikke punkter), og teksten skal ikke ha mer enn 350 ord.
Skriftlig framstilling
Oppgave 2 er en ren skriftlig oppgave. Du kan velge mellom to ulike oppgaver. Begge oppgavene inneholder en problemstilling.
I det skriftlige svaret skal du presentere saken kort, ta stilling til spørsmålet og argumentere for hva du mener. Du skal skrive mellom 300 og 400 ord.
Du får til sammen to og en halv time til oppgavene. Det er viktig at du leser informasjonen og instruksjonen til oppgavene nøye.
Du kan se eksempler på oppgaver og besvarelser på siden Øv til prøven.
Leseforståelse og muntlig kommunikasjon
Delprøven i leseforståelse og muntlig kommunikasjon er delt i to. Du skal først lese tre tekster og forberede deg på å snakke om tekstene. Etterpå skal du ha presentere svarene du har forberedt for en eksaminator (prøveleder).
Leseforståelse + muntlig kommunikasjon
Du begynner delprøven med å lese tre tekster og forbereder svar på to av de tre oppgavene du skal snakke om når du kommer inn til eksaminator. Du kan lese tekstene på PC eller på papir.
Du har 30 minutter til sammen på å lese og forberede deg. Det er viktig at du leser informasjonen og instruksjonen til oppgavene nøye. Her vil du finne mer informasjon om hvordan oppgavene skal løses. Du kan notere på et ark du får utdelt når du skal forberede svar på oppgavene.
- Oppgave 1: Du skal lese tekst 1 og forberede deg på å oppsummere teksten muntlig. Oppsummeringen skal ta omtrent 5 minutter.
- Oppgave 2: Du skal lese tekst 2 og 3 og forberede en kort presentasjon av synspunktene som kommer frem i disse to tekstene. Du skal deretter kunne si hvem du er mest enig med, og argumentere for hva du mener. Du kan snakke i omtrent 5 minutter.
Muntlig kommunikasjon
Etter at du har lest tekstene og forberedt svar på oppgavene, blir du kalt inn til en eksaminator. Der skal du presentere svarene du har forberedt deg på de to første oppgavene.
Du har lov til å bruke tekstene du har lest og notatene du tok, når du presenterer svarene dine. Men det er viktig å huske at det skal være en muntlig presentasjon, og ikke en opplesing.
- Oppgave 3: Etter at du har svart på oppgave 1 og 2, vil du få en tredje oppgave av eksaminator. Dette er en ren muntlig oppgave. Her får du høre en påstand, som du skal si om du er enig eller uenig i, og argumentere for hva du mener.
Du tar prøven i muntlig kommunikasjon alene
Du tar prøven alene, ikke sammen med en annen kandidat.
Det er ingen sensor til stede på den muntlige prøven. Eksaminator gjør lydopptak av eksaminasjonen og C1-prøvens faste sensorer hører på lydopptaket i ettertid og vurderer besvarelsen.
Hva er nivå C1?
C1 er det nest høyeste nivået på skalaen til Det felles europeiske rammeverket for språk. C1 er et svært høyt nivå, og ikke alle som lærer et språk vil klare å nå de høyeste nivåene.
Det at man er på C1 betyr ikke at man behersker språket fullt ut. Det vil fremdeles forekomme enkelte glipp i språket, men det er et så høyt nivå at man kan bruke språket uanstrengt og effektivt i de fleste situasjoner.
Hvordan vurderes prøven?
Sensorene setter resultatet ut fra et vurderingsskjema som beskriver C1-nivået. Vurderingsskjema og forklaring til vurderingskriteriene for delprøve i leseforståelse og muntlig kommunikasjon på C1-nivå er oppdatert 02.10.24 med endringer i beskrivelsene for uttale.
Rettigheter og plikter
Prøven kan tilpasses eller tilrettelegges på ulike måter. Tilrettelegging kan for eksempel være ekstra tid, eller at du får sitte på et eget rom når du skal ta prøven.
Du må kontakte prøvestedet ditt raskest mulig, men senest tre dager etter at du meldte deg opp til prøven.
Du kan ikke bruke noen hjelpemidler under prøven. Bruk av hjelpemidler eller forsøk på dette ses på som fusk (også kalt juks).
Eksempler på fusk kan være:
- å bruke falsk legitimasjon
- å bruke eller ha med seg elektroniske hjelpemidler som for eksempel smartbriller, smartklokker og mobiltelefon
- å bruke andre nettsider eller dataprogrammer enn prøvesystemet (for eksempel Word, Notisblokk)
- å bruke ordbok eller medbrakte notater
- å kommunisere med andre enn ansatte ved prøvestedet under prøvegjennomføringen
- å kopiere, skrive av eller memorere svar eller tekst som andre har skrevet, og bruke dette i svaret ditt (plagiat)
- å lime inn tekst på skriveprøven (dette blir automatisk registrert som fusk)
Fusk, eller forsøk på fusk kan gjøre at
- du må gå fra lokalet
- du ikke får prøvebevis
- du må vente ett år før du kan ta prøven på nytt
- du må betale for prøven neste gang du tar prøven
Vi kan finne ut om du fusker under prøven, etter prøven eller når vi retter prøven du har tatt.
Hvis du blir tatt for å fuske, får du et vedtak om dette. Du kan klage på vedtaket. Les meir om klage.
Tekstene du skriver på skriveprøven, skal være ditt eget arbeid. Kopiering og plagiat er ikke tillatt.
Plagiat er når du har brukt hele eller deler av andre sine tekster, for eksempel hentet fra internett, lærebøker eller fra medelever, og du leverer teksten som ditt eget arbeid.
Dette gjelder også om du har lært deg tekst utenat (memorert tekst) og bruker det i prøven din.
Forfalskning av prøvebevis er regnet som dokumentforfalskning og blir politianmeldt.